Γυναικεία Ζητήματα

ButlerFoucaultΓυναίκα γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Η ματερναλιστική υφή ορισμένων φεμινιστικών θεωριών δίνει αξία και υπόσταση στο γυναικείο σώμα μέσα από την ικανότητα αναπαραγωγής, τοκετού και την φροντίδα των παιδιών.
Πόσο έχει εγκλωβιστεί η γυναικεία επιθυμία, η σεξουαλικότητα και η ανάγκη, μέσα στις κοινωνικές αφηγήσεις γύρω από την "ταυτότητά της";

Ο Φουκώ εντοπίζει τα σχήματα εξουσίας όπως αυτά ασκούνται μέσα στα πολύπλοκα δίκτυα των σχέσεων στο μικρο-επίπεδο της κοινωνίας, στις καθημερινές σχέσεις, στην επένδυση των σωμάτων (γυναικείων και ανδρικών), στην σεξουαλικότητα, στην οικογένεια, στη γνώση.
Η Judith Butler στην Αναταραχή Φύλου μας μιλάει για την επιτελεστικότητα, την διαδικασία δηλαδή της εγκαθίδρυσης και αναπαραγωγής-με τελετουργικό τρόπο- των σεξουαλικών και έμφυλων προτύπων.

Στην φιλοσοφική αφηγηματική συμβουλευτική επανεξετάζονται οι σχέσεις και οι ιστορίες των καθημερινών συμβάντων τα οποία στηρίζουν τα συστήματα της "φυσιολογικοποίησης" και του ελέγχου. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι οικογενειακές σχέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο του διαλόγου και επαναξιολογούνται.