Αποκαθηλώσεις ή καλύτερα αποκαταστάσεις.

apokathilosisΑποκαθηλώσεις ή καλύτερα αποκαταστάσεις.
Μέσα στη θάλασσα της θεωρίας πολλά λέχθηκαν, πότε με παραπάνω τόνους που άγγιζαν την υπερβολή και πότε σκεπάστηκε κάτι, ή κάτι παράπεσε.
Εξάλλου η έρευνα είναι "πικρή, δύστροπη, πολύτροπη, ερμητική" σαν την αλήθεια που περιγράφει ο ποιητής Γιάννης Κουτσοχέρας Και επιπλέον, η έρευνα είναι "μέδουσα στο άξενο πέλαγος" (Γ. Κουτσοχέρας) έτσι με "ελπίδος φίλον θράσος" που λέει και ο Σεφέρης, καταθέτουμε την δική μας έρευνα σε ζητήματα Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής & Φιλοσοφικής Ανθρωπολογίας.
Τα άσυλα με τις ζουρλομανδύες, τα ηλεκτροσόκ, τους εγκλεισμούς, την αποκτήνωση και τη χημειοθεραπεία, είναι η απάνθρωπη "προσφορά" του πολιτισμού που έβλεπε τον άλλον (διάβαζε τον συνάνθρωπο) ως κοινωνικό αίτιο.
Έτσι τα άσυλα δεν αποτέλεσαν μόνο όργανα καταπίεσης της αστικής τάξης ενάντια στις "επικίνδυνες κοινωνικές τάξεις" όπως γράφει ο Φουκώ, αλλά όπως αποδεικνύει ο Σας, τα πρώτα άσυλα που ιδρύθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία οργανώθηκαν από την αριστοκρατία για να εμποδίσει τα άσωτα μέλη της να κατασπαταλούν την περιουσίας τους. Στη συνέχεια αυτή η "επιτυχία" τους, εφαρμόστηκε και ως πολιτικο-κοινωνικός πειθαρχισμός.
Και επειδή πιστεύουμε σ' αυτό που λέει ο Ν. Καρούζος θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε έρευνες που δεν βρίσκονται στα εγχειρίδια της κατεστημένης γνώσης.
"..Δεν έχει πόσιμη σημασία να σταλάξουμε
τσιγγούνικες αλήθειες και σταγονίδια βεβαιότητας
δεν έχει ούτε μια πρωτοτυπία η ξεμυαλίστρα η εξυπνάδα
πρωτότυπος είναι εκείνος που δικάζει τις λέξεις
εκείνος που βάζει ποινές ολοένα στα δάχτυλά του
την ώρα που σέρνουν έρημα την άλαλη πένα..."
Το υπερεγώ( το οποίο αντιπροσωπεύει όλες τις θετικές ηθικές και κοινωνικές αξίες του ατόμου, αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο την ηθική συνείδηση) δεν αποτελεί μόνο μια εξατομικευμένη συνθήκη του ανθρώπου, σύμφωνα με τη φροϋδική θεωρία, αλλά απαιτεί μια περαιτέρω ανάλυση. Κάτι που μας το δείχνει ο Ζιράρ. Τι μας λέει λοιπόν. Κατά τον Φρόυντ ο πατέρας είναι εκείνος που υποδεικνύει τη μητέρα στον γιο, και τον οδηγεί στο οιδιπόδειο σύμπλεγμα. Πλησιέστερα σ' εμάς στην καταναλωτική κοινωνία οι γείτονες μας είναι αυτοί που αποδεικνύουν το αντικείμενο που από μιμητική διάθεση θα επιθυμούμε.
Και για μια επίσης προσέγγιση του ζητήματος, έτσι όπως το υπερεγώ δομεί την πολιτική εξουσία μπορείτε να δείτε το άρθρο
Politica e Psicoanalisi (di Apostolos Apostolou)
Pubblicato da Il Giornale del Friuli il 26/4/14 • nelle categorie Cultura
Read more: http://www.ilgiornaledelfriuli.net/cult/politica-psicoanalisi-apostolos-apostolou/#ixzz301Q2zvV1