Ο Σάρτρ, ο Καμύ και το μηδέν

sartre camus"Δεν μπορώ να αγαπήσω παρά μόνο αν τοποθετήσω το αντικείμενο της αγάπης μου τόσο πιο ψηλά από μένα, ώστε να μην μπορώ να το φτάσω". Έλεγε ο Κάφκα.
Ο Κάφκα είχε μια ταραγμένη ερωτική ζωή. Αναμφισβήτητα μαθητές του υπήρξαν όχι μόνο ως προς φιλοσοφική του εμμένεια αλλά και ως προς την ερωτική του αναστάτωση οι Καμύ, Σάρτρ, Κορτάσαρ.
Μεταξύ Καμύ και Σάρτρ υπήρχε πάντα ένας ανταγωνισμός στην κατάκτηση του άλλου φύλου.
Ένα βράδυ ο Σάρτρ συνάντησε τον Καμύ σ' ένα καταγώγιο της αριστερής όχθης του Παρισιού. Ο Καμύ τον ερωτά:" γιατί προσπαθείς τόσο πολύ με τις γυναίκες;" Και εκείνος απαντά:" Έχεις δει καλά αυτή τη φάτσα;"
Το 1939 ο Σάρτρ και ο Καμύ βρίσκονται με την ίδια ερωτική σύντροφο. Την Βάντα Καζακιέβιτς. Είναι η αδελφή της ηθοποιού Όλγας Καζακιέβιτς που ερμήνευσε πολλούς ρόλους των θεατρικών του Σάρτρ όχι τόσο από το αναμφισβήτητο ταλέντου της, όσο από την πολιορκία και στην πιθανή υποχώρησης της στο να δεχτεί ως εραστή της τον Σάρτρ. Βέβαια η Όλγα έκλεισε όλα τα πιθανά σχέδια του Σάρτρ.
Ωστόσο ερωμένη του Σάρτρ έγινε η αδελφή της, Βάντα, με παράλληλη σχέση τόσο με τον Καμύ, όσο και με την Σιμόν ντε Μποβουάρ .
Όταν ο έρωτας γίνεται μια μονοσήμαντη ροπή για λιγοστή υγρασία, όταν γίνεται μια ένταση για άρση της μοναξιάς, και ταυτόχρονα ατιμωτική περιφρόνηση και τρόπαιο, τότε το μηδέν αποτελεί το άμεσο και τελεσίδικο μειονέκτημα της ανθρώπινης σχέσης.