Τι είναι ο Φιλοσοφικός Σύμβουλος αναρωτιούνται κάποιοι.

fsΦιλοσοφικός Σύμβουλος.
Τι είναι ο Φιλοσοφικός Σύμβουλος αναρωτιούνται κάποιοι. Ο Φιλοσοφικός Σύμβουλος δεν είναι εργολάβων συμβουλών, δεν είναι «διάκτωρ», δεν είναι σημειολόγος, ή ακόμη παρατηρητής ανάλυσης, αλλά ένας καλοπροαίρετος ωτακουστής μιας αφήγησης.
Καλοπροαίρετος ωτακουστής κάποιου ο οποίος δεν μιλάει με τον εαυτό του, γιατί αυτό που θα έλεγε θα παρέμενε εκτός θέματος. Καλοπροαίρετος ωτακουστής επίσης κάποιου ο οποίος δεν μιλάει επειδή φοβάται τον άλλον, βλέποντας τον ως φορέα καταιγίδας.
Και γιατί φοβάται τον άλλον; Επειδή ο άνθρωπος εμφανίζεται σαν άτομο και ποτέ σαν πρόσωπο, έτσι γίνεται διαχειριστής ενός πλέγματος σχέσεων που πάντα ο άλλος απουσιάζει, ή αν υπάρχει, υπάρχει ως κοινωνικό αίτιο.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ψυχανάλυσης και φιλοσοφικής συμβουλευτικής;
Η ψυχανάλυση πλησιάζει τον άνθρωπο ως αναπαράσταση και προσπαθεί να τον ερμηνεύσει στα όρια του ορθολογισμού και της ερμηνευτικής του. Η φιλοσοφική συμβουλευτική παρακολουθεί την ανάλαφρη αφήγηση ενός εσωτερικού κόσμου τη ρευστή και πολλές φορές ανυπόληπτη αφήγηση του υποκειμένου και αφήνει να αναδυθούν οι ψίθυροι των πιο μύχιων αντιρρήσεων χωρίς ερμηνευτική ή ορθολογική πρόθεση. Γιατί η ζωή σύμφωνα με την Φιλοσοφική Συμβουλευτική δεν είναι πρόβλημα να το λύσουμε μα εμπειρίες να τις βιώνουμε με ποιητική χροιά. «Για να δεις τον κόσμο σ’ ένα κόκκο της άμμου τον ουρανό σ’ ένα ασημένιο λουλούδι, κράτα το άπειρο στην παλάμη σου και την αιωνιότητα μέσα σε μιαν ώρα». Ουίλιαμ Μπλέικ.
Απόστολος Αποστόλου – Gaetano Bresci.