Ποπ ανέκδοτα.

zizek4Πάντα ήμουν συγκρατημένος με τον φιλόσοφο - ψυχαναλυτή Σλαβόι Ζίζεκ, θέλετε λίγο το πολυταξικό κοκτέιλ που κρύβεται πίσω από τον μαρξισμό του; Θέλετε λίγο την αποδόμηση της μη αποδόμησης; Όλα είναι ανοιχτά στον Ζίζεκ στην απόσυρσή τους και όλα φαίνεται να υπηρετούν το κρυφό όνειρο του πειθαρχικού κάτι σαν τον νόμο του Πατέρα.
Πίσω από την ποπ φιλοσοφία του και το καλαμπούρι του, υπάρχει μια εργαλοποίηση του λόγου και μια συμφωνία με το υπάρχον. Όλο και πιο πολύ ο Ζίζεκ φθάνει σε όσα του καταλόγιζε ο Τζών Γκρέυ.(Βλέπε σχετικά: The Violent Visions of Slavoj Žižek by John Gray).
Σε μια τελευταία πρόχειρη ανάλυση ο Ζίζεκ για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα "Slavoj Zizek: How Alexis Tsipras and Syriza Outmaneuvered Angela Merkel and the Eurocrats" δεν βρίσκει τίποτα να πει για τους αριστερούς κουίσλινγκ, για την καινούργια ασύμμετρη απειλή της πολιτικής των αριστερών, τα κομματικά καρτέλ και το παιχνίδι της πολιτικής με τα σημαδεμένα χαρτιά, τη λογική του "ουδέτερου κέντρου", την gauche caviar (αριστερά του χαβιαριού). κλπ, ενώ υπερασπίζεται για ακόμη μια φορά τον κονφερανσιέ διαλέκτη Τσίπρα.
Όμως αν θυμάμαι καλά ήταν εκείνος που είχε πει: "Slovenian philospher Zizek proposes 'gulag' for those who do not support SYRIZA" να στείλουμε στα Γκουλάγκ όσους δεν ψηφίσουν ΣΎΡΙΖΑ.
Τα Γκουλάγκ όμως ήρθαν, η τραπεζοσοβιετία με τις ουρές αναξιοπρέπειας, με τα συσσίτια, τη χρηματοπιστωτική υπερδομή, την περιθωριοποίηση και την φτώχεια είναι εδώ. Για να είμαστε ακριβείς ήταν αλλά ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο.
Ρε καλαμπουρτζή Ζίζεκ δεν ξαναδιαβάζεις πάλι τον μεγαλύτερο ποιητή του 20ου αιώνα Έζρα Πάουντ, αλλά και μπερτόδουλο του φασισμού, να καταλάβεις την τραπεζοσοβιετία, τα σοβιέτ της χρηματαγοράς και τα κρεματόρια που έρχονται. Γιατί η αριστερά από ανάγκη ελευθερίας, έγινε κοινωνικό σύμπτωμα.
Gaetano Bresci.