Μάουριτς Κορνέλις Έσερ- Mαύρες και Άσπρες χήνες

mindgym2Το Mind Gym (το γυμναστήριο σκέψης) το οργανώσαμε στην Ιταλία πριν 8 χρόνια αρχικά στα πλαίσια της φιλοσοφίας για παιδιά και στην συνέχεια ως μια μορφή πειράματος σκέψης για ενήλικες. Στόχος μας ήταν να επικαιροποιήσουμε τα φιλοσοφικά προβλήματα και τα ερωτήματα και να τα χρησιμοποιήσουμε ως μοχλό ανάπτυξης για μια περαιτέρω αφαιρετική και συμβολική λογική ικανή να μας βοηθάει στα αδιέξοδα..
Για παράδειγμα στην παρακάτω χαλκογραφία του Ολλανδού εικαστικού καλλιτέχνη Μάουριτς Κορνέλις Έσερ, θέτουμε το ερώτημα είναι μέρα ή νύχτα; Και τα πουλιά που πηγαίνουν;
Στην συγκεκριμένη χαλκογραφία τα πουλιά καθώς πλησιάζουν τα άκρα της εικόνας αποσχίζονται από το υπόλοιπο κοπάδι και σιγά -σιγά αποτελούν μέρος του τοπίου που βρίσκεται από κάτω τους. Ταυτόχρονα το τοπίο αρχίζει να δημιουργεί καινούργια πουλιά και καταλήγουμε (όπως συμβαίνει και με τα ζητήματα της ζωής μας) σ' έναν αέναο αλληλεμπλεκόμενο κύκλο.
Ο Φράνκ Κλόουζ καθηγητής πυρηνικής φυσικής που μελέτησε το έργο παρατήρησε ότι αν πάρουμε ένα αρνητικό αντίγραφο της εικόνας, έτσι ώστε το μαύρο να γίνει λευκό και το λευκό να γίνει μαύρο, θα έχουμε μια αντανάκλαση της αρχικής εικόνας. Πράγματι κοιτάζοντας την αρνητική εικόνα μέσα σ' ένα καθρέφτη (αυτό συμβαίνει στα γεγονότα της ζωής μας) βλέπουμε ξανά την αρχική εικόνα.
Τώρα αν υποθέσουμε ότι οι λευκές χήνες αντιπροσωπεύουν την ύλη και οι μαύρες χήνες την αντι-ύλη και η διαδικασία της αντιγραφής λαμβάνει χώρα κατά το πρώτο απειροστό του δευτερολέπτου στην ιστορία του σύμπαντος, αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι οι χήνες υπέστησαν μια ελάχιστη μετάλλαξη αφήνοντας πίσω λίγη περισσότερη ύλη παρά αντι-ύλη. Αυτή η ύλη είναι το σύμπαν. Κάπως έτσι λειτουργεί η χαρά και η λύπη μας στη ζωή.
Μαθήματα Mind Gym.
Μελάμποδας.