Το δικαίωμα της φιλοσοφίας.

philoΤο δικαίωμα της φιλοσοφίας.
Η φιλοσοφία δεν αποτελεί μάθηση, αλλά περισσότερο αίρεση βίου. Βέβαια πολλούς φιλοσόφους τους έχτισαν κλειστά και ιδεατά οικοδομήματα. Και μάλιστα κάποιους ο Νίτσε τους είχε κατηγορήσει για έλλειψη τιμιότητας. Ένα είναι γεγονός, ότι επειδή η φιλοσοφία κινείται στους αυχμηρούς χώρους των ορίων, δεν μπορεί να αποσιωπήσει ακόμη και την υποψία, δεν μπορεί να παρέχει καμιά ακλόνητη βεβαιότητα, δεν μπορεί να μην υπερασπιστεί ακόμη και την υπερβολή.
Τα παραπάνω αναφέρονται σ' ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στην Γαλλία και στην Ελλάδα, ως πληροφορία δεν μεταδόθηκε ποτέ. Όλοι θα θυμόμαστε τις δολοφονίες στην σατιρική εφημερίδα «Σαρλί Εμπντό», από τους φανατικούς μουσουλμάνους, όμως αυτή η ιστορία είχε και μια συνέχεια στη Γαλλία με πρωταγωνιστή έναν καθηγητή φιλοσοφίας και δάσκαλο της φιλοσοφικής συμβουλευτικής στα Filocafé . (Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο σημείωμα μας από εδώ για τα Filocafé στην Γαλλία και την προσωπικότητα του Σοτέ που ήταν εκείνος που τα οργάνωσε και τα διέδωσε.)
Πρόκειται για τον καθηγητή φιλοσοφίας στο Λύκειο «Βίκτωρ Ουγκώ» του Πουατιέ και δάσκαλος στο Filocafé στην ίδια πόλη, Ζαν-Φρανσουά Σανζεγό και παράλληλα ακτιβιστή για τα δικαιώματα των αστέγων του κινήματος DAL. Δηλαδή του κινήματος που αγωνίζεται να έχουν όλοι στέγη. Φέρεται ο παραπάνω καθηγητής να είπε στους μαθητές του, σε συζήτηση που οργανώθηκε για την τρομοκρατία - μετά από καταγγελία που έκαναν οι γονείς στον Διευθυντή του σχολείου, - ότι «αυτά τα καθάρματα της Σαρλί Εμπντό, είχαν το τέλος που τους άξιζε».( «Ces crapules de Charlie Hebdo ont eu ce qu'ils méritaient») Ο ίδιο αρνήθηκε όσα του καταλογίζουν και μίλησε για εσκεμμένη ενέργεια κάποιων που ενοχλούνται από την κοινωνική του δράση.( «Ils cherchent à m'accrocher sur l'ensemble de mon oeuvre»).
Οι συνέπειες ήταν να απομακρυνθεί ο ακτιβιστής φιλόσοφος από το εκπαιδευτικό ίδρυμα, και να διωχθεί ποινικά. Ως αντίδραση για την γρήγορη και βιαστική απόφαση του διευθυντή του εκπαιδευτικού ιδρύματος να απομακρυνθεί ο συγκεκριμένος φιλόσοφος, ήταν να συσπειρωθούν πολλές κοινωνικές ομάδες υπέρ του στην Γαλλία με το αίτημα της επαναπρόσληψης του στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Παράλληλα να οργανωθούν συζητήσεις στην Γαλλία επάνω στο θέμα κατά πόσο η θεωρία της μη-βίας ρίχνει τις μάζες σε μια παθητικότητα ασυμβίβαστη με την αναγκαιότητα της πάλης τους.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Λιμπερασιόν ο Ζαν-Φρανσουά Σανζεγό, θα τονίσει ότι ως φιλόσοφος και ως άνθρωπος έχει αναγάγει την μη - βία σε θεμελιώδη λίθο της ηθικής του. Ωστόσο θα πει, δεν ανήκω στους εικονοκλάστες μοντερνίζοντες της μη –βίας, στους ηθικολόγους Φιλισταίους, όπου συνταυτίζεται η συμπεριφορά της αντίδρασης και η συμπεριφορά της τρομοκρατίας και το πετυχαίνουν αυτό με το τέχνασμα των τυπικών αναλογιών, όπως η βία βρίσκεται σε κάθε μορφή αντίδρασης.
Ο ακτιβιστής φιλόσοφος θα τονίσει ότι λειτουργεί ως Έλληνας στην αρχαία αγορά που θέτει ερωτήματα γύρω από τα κοινωνικά προβλήματα. Εξάλλου η φιλοσοφία βάζει ερωτήματα στον ακριβή προσδιορισμό του βασικού σημείου όπου εστιάζεται η αντιπαράθεση. Le droit à la philo.
Απόστολος Αποστόλου