Φιλόσοφοι της βιομέριμνας.

tsoulhanΟι νέοι φιλόσοφοι ( άγνωστοι στον στείρο εγχώριο φιλοσοφικό ακαδημαϊσμό) μιλούν για μια φιλοσοφία της καθημερινής Ζωής. Ο κορεάτης φιλόσοφος που ζει μόνιμα στην Γερμανία ο Byung –Chul Han, (γεννημένος το 1958) καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου μιλάει για την νέα συνθήκη της κοινωνικής ζωής που αποκρυσταλλώνεται στην απαίτηση μιας φαινομενολογίας της περιττού.
Η ζωή μας κατέχεται από την δικτατορία του like θα επισημάνει ο Byung-Chul Han, αναφερόμενος στον σύγχρονο ηλεκτρονικό ναρκισσισμό. Ταυτόχρονα δοκιμάζεται από την προκλητική απαίτηση της διαφάνειας. Όσο όμως προχωράμε στην διαφάνεια, τόσο ενισχύουμε την πορνογραφία των φαινομένων θα υποστηρίξει ο Byung-Chul Han.
Εδώ ο Byung-Chul Han μεταφέρει το πνεύμα των Μπάρτ και Μπωντριγιάρ. Το πορνογραφικό επιβεβαιώνεται ως εκτσασιακή αδιαφορία μέσα στην πληροφόρηση, ως διαφάνεια που κρύβει τις αντιθέσεις, ως μοιρολατρικό και αποκαλυπτικό. (Δείτε το πώς κινείται όχι μόνο στον κινηματογράφο, αλλά και στην πολιτική, καθώς και στην τέχνη. Λειτουργεί ως συμφυρμός της λεπτομέρειας, ως μεγέθυνση και διόγκωση, ως ζουμάρισμα, ως υπερβολή της κάθε λεπτομέρειας)
Ενώ το ερωτικό πρέπει να χάσκει, που σημαίνει να καλύπτει κάτι. Ή ακόμη να διακόπτει κάτι στην ωμή συνέχεια του. Για παράδειγμα ερωτικό είναι το κομμάτι του δέρματος που σπιθίζει ανάμεσα σε δύο ρούχα, η αφήγηση που κρέμεται σε δύο αλήθειες, το συμβάν που εμπεριέχει δύο πληροφορίες. Αυτό ακριβώς το σπίθισμα είναι που θέλγει, ή ακόμη η σκηνοθεσία μιας εμφάνισης – εξαφάνισης και ποτέ η διαφάνεια.
Απόστολος Αποστόλου.