Μικρό Σχεδίασμα Εισαγωγής στην Φιλοσοφική Συμβουλευτική B' Μέρος

philosophy2Στην την πρώτη ομάδα των φιλοσοφικών συμβούλων ανήκει ο Tim Lebon με σπουδές φιλοσοφίας στην Οξφόρδη και στο Λονδίνο και με σπουδές ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας, προσπάθησε να εντάξει ως εργαλείο στην ψυχοθεραπεία αρχικά την στωική φιλοσοφία και εν συνεχεία βλέποντας ότι ο Στωικισμός ως εκλεκτικό κίνημα της ελληνο-ρωμαϊκής αρχαιότητας διαθέτει πολλές ομιχλώδεις πλευρές (ας θυμηθούμε εδώ τα σχόλια για τον Στωικισμό του Ρεμόν Ρουγέ στο έργο του με τον αποπροσανατολιστικό τίτλο: La Gnose de Princeton) ενέταξε επιπλέον φιλοσοφικές θεματικές. Τα τελευταία χρόνια ο Lebon προσδιοριζόμενος ως Φιλοσοφικός Σύμβουλος, Ψυχοθεραπευτής και Life Coach, επιμελείται μια μέθοδο κάτω από τον τίτλο Wise Therapy. Εδώ εργάζεται επάνω σε θέματα ηθικής και μετα-ηθικής, εστιασμένης συμβουλευτικής, εννοιολογικής ανάλυσης, για να εξετάσει ενότητες όπως της ευεξίας, του σωστού και του λάθους, του συναισθήματος και της λογικής, του νοήματος της ζωής.
Ο Ran Lahav με σπουδές φιλοσοφίας και ψυχολογίας, πιστεύει και δικαίως, ότι η φιλοσοφία είναι πολύ περισσότερο από μια κριτική σκέψη, και είναι περισσότερο ένας τρόπος ζωής. O Lahav εφαρμόζει ως μέθοδο φιλοσοφικής συμβουλευτικής πέντε στάδια Ι) Την συγκέντρωση αυτοβιογραφικών στοιχείων ΙΙ) Την ανάδειξη μέσα από την αφήγηση του επισκέπτη στον σύμβουλο, του φιλοσοφικού θέματος που προκύπτει. ΙΙΙ) Την διερεύνηση του ζητήματος που τίθεται με φιλοσοφική προσέγγιση IV) Την εξέταση του θέματος που έχει βγει στην επιφάνεια και την ανάπτυξη της προσωπικής πλέον θέσης του επισκέπτη – αναλυόμενου.
Ο Peter Raabe διδάσκει Φιλοσοφία υποστηρίζει στα πολλά έργα του ότι η φιλοσοφία είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών, επίσης ισχυρίζεται ότι η λεγόμενη "ψυχικές ασθένειες", όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια στερούνται μιας πλήρους επιστημονικής αιτιολόγησης, και λειτουργούν ως ετικέτες. Για παράδειγμα, η λέξη «κατάθλιψη» είναι απλώς μια ετικέτα συνδεδεμένη με μια συλλογή από συμπτώματα που εκφράζονται με λύπη, απελπισία, και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ο Raabe ισχυρίζεται ότι θλιβερά ή οδυνηρά γεγονότα της ζωής μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που συχνά λαμβάνουν κλινικές αποτιμήσεις. Ωστόσο θα ισχυριστεί ότι οδυνηρά γεγονότα της ζωής μπορούν συχνά να ανακουφιστούν με χρήσιμες συζητήσεις, και χωρίς να καταφύγουμε σε φάρμακα. Επειδή η φιλοσοφία είναι η κύρια μορφή της συζήτησης, αυτό σημαίνει ότι ο πόνος που εκφράζεται ως ψυχική ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί μέσα από το οπλοστάσιο της φιλοσοφίας. Ο Raabe καταλήγει τελικά ότι η φιλοσοφία είναι επωφελής γιατί: Ι) Μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της λεγόμενης ψυχικής ασθένειας .ΙΙ) Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή αγωνία και που νοσολογικά ονομάζονται "ψυχικά ασθενείς". Το μοντέλο του Raabe περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις ως μοντέλο εφαρμογής. I) Free-floating, (ελεύθερη επικοινωνία) II) Immediate problem resolution(αντιμετώπιση προβλήματος) III) Teaching as an Intentional Act (εκμάθηση πράξης ) IV) Transcendence (Υπέρβαση).
Απόστολος Αποστόλου