Είναι της μόδας οι γκουρού της ευτυχίας!

misrahi-010Εκεί που η ζωή εξαντλείται σε ψυχολογικούς ιντουισιονισμούς, (είναι της μοδός οι γκουρού της "ευτυχίας" να σε βαυκαλίζουν με επιταγές του τύπου σκέψου θετικά, ζήσε θετικά, φαντάσου να τους έλεγες θέλω να ζήσω αποφατικά), εκεί επίσης που η ζωή γίνεται κονσεπτιουαλιστική, ή νομιναλιστική, δηλαδή νοηματοκεντρική ή ακόμη εμπειροκρατική, σκέφτομαι έναν καθηγητή του, τον ΡομπέρΜισραχί.
Καθηγητής για πολλά χρόνια στο Paris I, ο Μισραχί,ήξερε να αποσαφηνίζει τα πράγματα. Αντιστάσεις, απωθήσεις, ενδοβολές προβολές, μηχανισμοί άμυνας, νευρικό δυναμικό, κλπ, είναι όροι ενεντελείς μας έλεγε, γιατί περιέχουν την ιδέα της ψυχολογικής δύναμης, ενώ δεν αφορούν το σύνολο του υποκειμένου στην υπαρξιακή ολότητα του.
Όπως και οι συγκινήσεις, οι επιθυμίες, οι "ενορμήσεις", αποτελούν μηχανιστική βιολογική αιτιότητα που οι σύγχρονοι μάγοι της φυλής οι ψυχο-έμποροι, τις κάνουν μεταφορές.Έτσι όπως τα πάθη της κλασικής εποχής, γίνονται συμπλέγματα της σύγχρονης, και νευρώσεις της μοντέρνας.
Για το Ασυνείδητο μας έλεγε ο Μισραχί, δεν υφίσταται όλοι είμαστε συνειδητοί αλλά όχι συνειδότες. Μεγάλη η διαφορά. Βέβαια το ασυνείδητο το αρνείται η σύγχρονη επιστημονική νευροεπιστήμη, ας σκεφτούμε το ''Διεθνές Συνέδριο για το Ασυνείδητο" το 1979, όπου διακόσιοι ειδικοί του κόσμου, οι οποίοι κάλυψαν πάνω από 2.500 σελίδες των πρακτικών του Συνεδρίου και αποφαίνονται ότι το Ασυνείδητο είναι μια ακόμη μεταφορά μιας νέας θρησκείας. Και ας μην ξεχνάμε και τον LeDoux που στις εργασίες του, μας μίλησε για το βιολογικό ή νευρωνικό ασυνείδητο, το περιβαλλοντικό ασυνείδητο, το γνωστικό ασυνείδητο. Κάποιοι ακόμη και τώρα παραμένουν πιστοί στις Vulgantes, της παλιάς θρησκείας με το μονομπλόκ Ασυνείδητο.
Όμως σε μια φονξιοναλιστική εποχή που εκπληρώνει το πρόγραμμα της μόνο αν χορηγήσεις τον εαυτό σου στους γκουρού θεραπευτές όλα τα παραπάνω φαντάζουν δύσκολα.
Απόστολος Αποστόλου.