Πώς να πεις ότι το σύμπτωμα (που επενδύει η φυλή των ψυχοτεxνικών) είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς τα υποκείμενα επιλέγουμε κάτι αντί το τίποτα;

Καφάρ ψυχοθεραπείες.

(Καφάρ-θλίψη,μελαγχολία,κατατονία και απάθεια)10915277 449526271871433 4343401311324087548 n

 

Μια φλυαρία της ευέλικτης συσσώρευσης έχει κατακλύσει τις ψυχολογίζουσες πρακτικές.

Έχεις αγοραφοβία κάνε αυτό. Έχετε χωρίσει πράξτε έτσι. Ψάξε τον εαυτό σου. Έλα να συζητήσουμε για τα όνειρά σου. Έλα να σου διευθετήσουμε τα ερωτικά σου. Αναζήτησε το νόημα σου. Βρες την αλήθεια σου.

Οι πειρατές της ψυχοτεχνικής αναλαμβάνουν την απόγνωση σου σε ενικό αριθμό. Σου δίνουν εντολές για να κερδίσεις την υπερφίαλη αντίληψή σου (εντολές προς ναυτιλλόμενους). Ταυτίζουν την ελευθερία σου με το αναπεπταμένο πεδίο βοσκής της εντύπωσης. Και μετά εσύ ως υπεξαιρεμένο υποκείμενο έχεις μπει στο μέτρο μιας αναλώσιμης ψυχολογικής ηδονής.

Το παιχνίδι στήθηκε. Νωθρός και χειραγωγήσιμος μηρυκάζεις όταν βγεις από τον ψυχοτεχνικό σου δοξαστικά γεμάτα από απελευθερωτικούς ερμαφροδιτισμούς, βαρύτιμους φιλισταϊσμούς, ψυχολογικές ρεβεράντζες, ράθυμους εγκιβωτισμούς στην εφησυχασμένη νάρκη της απενοχοποίησης.

Τι και αν κάποιος μας έλεγε κάποτε ότι «δεν θα πρέπει να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε αλλά να αρνούμαστε να είμαστε», εμείς εκεί στη μόδα, που χορεύει με χορογράφο πάντα τον ψυχοτεχνικό. Τι και αν ένας ολόκληρος πολιτισμός μας δίδαξε ότι το νόημα κερδίζεται στην τραγωδία (ελληνικός πολιτισμός) εμείς το ψάχνουμε - γιατί μας είπε ο θεραπευτής μας - στις φανταζί ακρότητες. Και έτσι ο αναλυόμενος-θεραπευόμενος-περιπλανώμενος, κλπ, σε ρόλο μαριονετίστα, χορεύει το ταγκό του ψευδο-αυτοπροσδιορισμού του.

Άντε τώρα να μιλήσεις για εγρήγορση υπαρξιακής αναζήτησης. Πως να μιλήσεις στην κυρίαρχη ζώνη με τα ζαχαρωτά της ψυχολογικής επάρκειας; Πώς να πεις ότι το σύμπτωμα (που επενδύει η φυλή των ψυχοτενικών) είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς τα υποκείμενα επιλέγουμε κάτι αντί το τίποτα; Πώς να υπονοήσεις ότι η αλήθεια δεν έρχεται δεν φεύγει αλλάζει απλώς τα λάθη.

Η ψυχοτεχνική και η ψυχοκενολογία τελικά αποτελούν μια καφάρ ρητορικοπρακτική.

Απόστολος Αποστόλου