Η Μήδεια και η σκέψη του Λακάν

medeaΟ Λακάν, είχε πει ότι ο άντρας μπορεί μεν να διαθέτει βιολογικά πέος ή φαλλό, η γυναίκα όμως είναι αυτή που τον έχει συμβολικά. Ο άντρας έχει το φαλλό, η γυναίκα όμως είναι ο φαλλός.Πέραν τούτου διαβάζοντας το σεμινάριο του Λακάν, № ХХ, με τίτλο "Encore", θα δούμε πως «η γυναικεία απόλαυση είναι πέρα από τη φαλλική», δηλαδή – πως ο άνδρας βρίσκεται σε αιχμαλωσία του ίδιου του φαλλικού του φύλου, και δεν μπορεί να απαλλαχτεί απ' αυτό.
Χωρίς να αρνείται πως σε κάποια δεδομένη στιγμή η γυναίκα μπορεί να βιώσει φθόνο προς το πέος, ο Λακάν κρίνει επιπλέον πως πέραν τούτου εκείνη έχει τη δυνατότητα, θα λέγαμε την «υπεροχή», να έχει πρόσβαση σε μία άλλη, διαφορετική, μη φαλλική απόλαυση.

Ο Λακάν είχε διαβάσει την αρχαία ελληνική γραμματεία αλλά δεν κάνει καμία νύξη γύρω από από την Μήδεια του Ευριπίδη και αυτό το λέω, γιατί εκεί επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του. Η Μήδεια - αυτή η ιέρεια και μάγισσα στην υπηρεσία της Εκάτης, - οφείλει το όνομα της στα Μήδεια που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει και τα γεννητικά όργανα του άρρενος.