Να γιατί δεν αποφασίζεις εσύ!

Edward BernaysΗ ψυχανάλυση δεν είναι μόνο η ερμηνεία των ιερών φροϋδικών κειμένων, δεν είναι μόνο ψυχαναλυτική γραφειοκρατία, δεν είναι μόνο ο εξατομικευμένος πόθος που ψάχνει να γεωμετρηθεί, ή ακόμη η τάση για ιεροεξεταστική εφαρμογή.

Από τα σπλάχνα της θα ξεπηδήσει η κονφορμιστική και αναθεωρητική τάση της εγώ-ψυχολογίας (στα μέλη της υπήρξε και η κόρη του Φρόϋντ) για να φθάσει στον ανιψιό του Φρόϋντ, Έντουαρντ Μπερνέζ και στον Ερνέστ Ντίκετ, και από εκεί στο ινστιτούτο Tavistock με έδρα το Λονδίνο και το Πανεπιστήμιο Σάσεξ που αποτελεί το μεγαλύτερο οργανισμό πλύσης εγκεφάλου.

Αν νομίζεις ότι αποφασίζεις εσύ, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Αυτός που αποφασίζει είναι το προϊόν που σου έχουν επιβάλλει. Μάλιστα ο Μπερνέζ μετά την πτώση του Γ' Ράιχ υποστήριξε την άποψη ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για προστατευθεί το πολιτικό σύστημα είναι να αποσπάται η προσοχή των μαζών από επικίνδυνες πολιτικές ιδέες και να κατευθύνεται στον καταναλωτισμό. Επιπλέον ο Μπερνέζ δούλεψε τις τεχνικές πως μπορεί ο εργάτης να αγοράζει μετοχές δανειζόμενος από τις τράπεζες και να παγιδεύεται από τη λογική του πιθανού κέρδους.