Θέαμα- επιτήρηση-έλεγχος κάνουν πάντα καλή παρέα.

GUY-DEBORDΟ Γκύ Ντεμπόρ μας μίλησε για την κυριαρχία του θεάματος και βέβαια για την πολιτική ως θέαμα που ενοποιεί την κοινωνία σε επίπεδο θεάματος και την διαιρεί σε επίπεδο εξουσίας. Ο Μισέλ Φουκώ διαφώνησε και μας εξήγησε ότι η πολιτική είναι το αποτέλεσμα της επιτήρησης (Πανοπτικό) και του ελέγχου και ουδόλως του θεάματος.

Να λοιπόν που δικαιώνονται και οι δύο. Για τον Φουκώ αρκεί κανείς να δει το ελληνικό παράδειγμα. Για τον Γκύ Ντεμπόρ ας προσέξει κανείς το παρακάτω.

Πριν από λίγες ημέρες, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε δημόσια ότι η οικογένειά της έφυγε από το Λευκό Οίκο βουτηγμένη στα χρέη. Σαφώς και πλέον δεν υπάρχει ανάλογο πρόβλημα. Οχι μόνο γιατί η ίδια και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πληρώνονται για να κάνουν ομιλίες, αλλά και επειδή η κόρη τους έφτασε στο σημείο να βγάζει 26.724 δολάρια το λεπτό!

Κι όμως, αυτό προκύπτει από την αποκάλυψη του συμβολαίου που είχε η Τσέλσι Κλίντον με το NBC News. Όπως αναφέρει το Politico, η πρώην «πρώτη κόρη» των ΗΠΑ συμφώνησε για 600.000 το χρόνο όταν μπήκε στην ομάδα του τηλεοπτικού δικτύου, ως «ειδική ανταποκρίτρια», το Νοέμβριο του 2011.

Με βάση αυτό το ποσό, η Κλίντον κέρδισε περίπου 26.724 δολάρια για κάθε λεπτό που βρέθηκε στον τηλεοπτικό «αέρα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνεργασία της με το κανάλι άλλαξε, καθώς πλέον δεν έχει ετήσιο συμβόλαιο αλλά η παρουσία της εκεί ανανεώνεται κάθε μήνα, προκειμένου να υπάρχει το περιθώριο της διακοπής σε περίπτωση που η Χίλαρι Κλίντον αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος στις εκλογές του 2016.

Αν πάντως το αρχικό συμβόλαιο, του 2011, ίσχυε έως τώρα, αυτό σημαίνει ότι η Τσέλσι Κλίντον έχει βγάλει περίπου 1,55 εκατ. δολάρια από το NBC News. Σύμφωνα με το Business Insider, η ακριβοπληρωμένη κόρη του πρώην προέδρου πήρε αυτό το ποσό για 14 εμφανίσεις που έχει κάνει έως τώρα ως ειδική ανταποκρίτρια στον «αέρα», ενώ τα ρεπορτάζ της από το 2011 έως τώρα μετά βίας έχουν καλύψει 58 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου.

Θέαμα- επιτήρηση-έλεγχος κάνουν πάντα καλή παρέα.