Ο άνθρωπος πλανητικός πολίτης-νομάδας!

NomadicPeople-81a-940x500Από το Geopolitics & Daily News.
Ο Ζακ Ατταλί αποφαίνεται:" Μπορούμε να αρνηθούμε την παγκοσμιοποίηση, Μπορούμε να κλειστούμε στον μικρόκοσμό μας. Ευτυχώς ή δυστυχώς, αυτό είναι αδύνατο: Ο νέος Μεσαίωνας είναι εδώ. Μας γοητεύει. Είναι γεμάτος ωραίες ιστορίες και υποσχέσεις. Γεμάτος βαρβαρότητα επίσης. Μας περιμένει. Εμείς πρέπει να δούμε πώς θα τον χρησιμοποιήσουμε".

Στο βιβλίο "Μια σύντομη ιστορία του Μέλλοντός μας", γράφει προβλέπει κατά τον 21ο αιώνα θα δούμε τεράστιες ανατροπές: κατάρρευση των ΗΠΑ μέχρι το 2035 και αντικατάστασή τους από ένα πολυπολικό σύστημα πλανητικής εξουσίας, και ραγδαία αύξηση του πληθυσμού που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη πόρων, βία και φτωχοποίηση, λόγω της ανόδου της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Αταλί, η τεχνολογία θα μετατρέψει τον άνθρωπο σε πλανητικό πολίτη-νομάδα ο οποίος θα εργάζεται σε μια υπερφιλελεύθερη οικονομία που θα έχει διαχωρίσει τους ανθρώπους σε τρεις τάξεις:

-τους υπονομάδες: περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπων που θα ζουν στην απόλυτη φτώχεια και θα αλληλοσκοτώνονται για εθνικούς και θρησκευτικούς λόγους

-τους εικονικούς νομάδες: άλλα τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπων που λόγω εξειδίκευσης θα έχουν μια καλή ζωή ως μάνατζερ, μηχανικοί, τεχνικοί, επιστήμονες κλπ σε διεθνοποιημένες επιχειρήσεις, χωρίς κεντρικά γραφεία

-τους υπερνομάδες: την άρχουσα τάξη, την ελίτ που θα αντλεί την εξουσία της από τους υπόλοιπους.